V Gregorovciach a vo Veľkom Šariši sú okrem volieb aj miestne referendá

10.03.2012 Prešov

Gregorovce/Veľký Šariš 10. marca (TASR) – Občania Gregoroviec, okres Prešov, dnes okrem toho, že volia poslancov do Národnej rady SR, v miestnom referende rozhodujú o odvolaní Slavomíra Verčimáka (nezávislý) z funkcie starostu. Rovnako je to aj v neďalekom Veľkom Šariši, kde občania v referende rozhodujú, či má Mikuláš Drab (nezávislý) zostať na poste primátora.
V Gregorovciach je zriadený jeden volebný okrsok pre parlamentné voľby, kde je v zoznamoch zapísaných 615 oprávnených voličov, ďalší 15 občania požiadali o voličský preukaz.
"Voľby zatiaľ prebiehajú bez rušivých momentov, ľudia prichádzajú postupne už od rána, predpokladám, že viac ich príde až podvečer," povedal pre TASR približne o 9.00 h predseda miestnej volebnej komisie Damián Petra.
V susednej miestnosti sa koná miestne referendum o odvolaní starostu obce. Podľa predsedníčky miestnej referendovej komisie Márie Fričovej, ľudia prichádzajú priebežne. V zozname pre referendum majú zapísaných 636 ľudí.
Fričová pripomenula, že v súvislosti s konaním volieb a referenda prebehli v priestoroch obecného úradu menšie úpravy miestností, kde kedysi sídlila materská škola.
"Pre referendum sa urobila mechanická zábrana, aby ľudia nemuseli chodiť na iné miesto, aby to mali poruke. Prvý volič tu bol o 7.10 h, miestnosť bude otvorená do 22. h," konštatovala Fričová. Referendum o odvolaní starostu Gregoroviec vyhlásili na základe petície, v ktorej bolo 240 právoplatných podpisov.
Vo veľkom Šariši bolo zriadených päť volebných okrskov, pričom tri sú v základnej škole, jedna na mestskom úrade a jedna v miestnej časti Kanaš. V ich susedstve sa nachádzajú aj referendové miestnosti. V zoznamoch registrujú 3960 oprávnených voličov.
"Zatiaľ prebieha všetko v poriadku, prví ľudia prichádzali asi o 7.15 h. Podľa skúseností by malo najviac voličov prichádzať poobede," povedala predsedníčka Okrskovej volebnej komisie č. 1 Dana Kovalčíková.
Podľa člena Mestskej referendovej komisie Roberta Orosa, bez rušivých momentov prebiehalo do 10. h aj miestne referendum o odvolaní primátora.
"Oprávnených voličov je 2019, to znamená, že pokiaľ sa zúčastní 2010 voličov, tak referendum bude úspešné. Referendum končí o 20.00 h," uviedol Oros.
Referendum o odvolaní primátora v januári tohto roka schválilo mestské zastupiteľstvo, pričom poslanci využili zákonnú možnosť, ktorá nevyžaduje 30 percent podpisov oprávnených voličov v meste.
 

Vyberte región